Vi som ansvarar för studien är en forskargrupp med läkare och sjuksköterskor med lång erfarenhet av onkologisk vård och sexuell rådgivning efter cancersjukdom.

Vilka är vi?

Linda Åkeflo, specialistsjuksköterska i onkologi och doktorand. Linda arbetar vid BäckencancerRehabiliteringen, Onkologiska kliniken på Sahlgrenska Universitetssjukhuser med drygt 20 års erfarenhet av arbete som sjuksköterska varav tio år inom onkologisk vård. Hon har flera års erfarenhet av prevention och information om användning av vaginalstav samt erfarenhet av sexualrådgivning efter cancer i bäckenområdet.

Karin Bergmark, överläkare och med dr, BäckencancerRehabiliteringen, Onkologiska kliniken, Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Karin har lång forskningserfarenhet inom cancervård och lång yrkeserfarenhet av arbete med kvinnor som behandlats för gynekologisk cancer. Hon leder även forskningsprojektet och mottagningen BäckencancerRehabiliteringen för kvinnor som genomgått strålbehandling mot gynekologisk cancer, anal- och rektalcancer och sexuell hälsa. Karin är ansvarig för projektet.

Gail Dunberger, onkologisjuksköterska och med dr, högskolelektor, Ersta Sköndal Bräcke högskola. Gail har som sjuksköterska lång klinisk erfarenhet av onkologisk vård och har i närmare tio år arbetat med cancerrehabilitering efter bäckencancer. Hon har dokumenterad forskningserfarenhet inom cancervården med framtagande av frågeformulär liknande den som ingår i detta projekt, enligt epidemiologisk metod.

Eva Elmerstig, barnmorska, sexolog, med dr, docent och universitetslektor, Malmö Universitet. Eva har lång erfarenhet av kliniskt arbete med sexuella frågeställningar. Hon har dokumenterad forskningserfarenhet när det gäller vulva-vaginalsmärta, sexuella funktioner, sexuella prolem och genus, normer och ideal kopplat till sexualitet.

Gunnar Steineck, professor, Avdelningen för Klinisk Cancerepidemiologi, Göteborgs Universitet. Avdelningen fungerar även som forskningsbas för projektet.

Webb-sidan har tagits fram i samarbete med kommunikationsstrateg Hanna Wekell, samt webb-utvecklare Mark Meurer och Alexis Gavoty.

Vid BäckencancerRehabiliteringen på onkologiska kliniken finns resurser som garanterar dig som deltar i studien säkerhet och kompetens under studiens gång. Via enheten kan vi även vid behov erbjuda stöd och vägledning då kurator och psykolog finns på kliniken.

Varför Vista?

Tidigare forskning har uppmärksammat att tidiga rehabiliteringsinsatser är viktiga för att uppnå så god effekt som möjligt och vi vill undersöka om det gäller även att förebygga och rehabilitera vaginala förändringar och rehabilitering av sexuell hälsa. Information och uppföljning av insatser behöver utvecklas för att förbättra sexuell hälsa hos kvinnor efter strålbehandling i bäckenområdet. Tidigare har sexuell hälsa och rehabilitering inte varit ett prioriterat område för kvinnor som genomgått strålning mot bäckenområdet men studier visar att de flesta kvinnor, när man frågar dem efter avslutad behandlingen, hade önskat mer och anpassad information.

På BäckencancerRehabliteringen bedrivs det idag forskningsprojekt där man kartlägger och behandlar fysiska symtom och besvär som många patienter lever med efter avslutad strålbehandling. VISTA-studien är ytterligare ett sätt att utveckla detta. Undersökningar om sexuell hälsa behövs då den vetenskap de bidrar till behövs för att kunna ge bästa möjliga råd och behandling till de kvinnor som behöver det.

Sexuell hälsa är ett grundbehov och en viktig del i många människors liv. Det kan vara oroande att få en påverkan på den sexuella hälsan. Vi ser på sexuell hälsa ur både ett fysiskt, psykiskt och psykosocialt perspektiv och vet att sexuell praktik (hur, när och med vem man har sex) formas av normer, genus och kultur.
Inom ramen för forskningsprojektet utvecklar vi även digitala verktyg, det vill säga digitaliserad information via webbsida och mobilapp för att förbättra informationsvägarna för egenvårdsråd.