Frågor

Här kan du läsa ofta ställda frågor med svar. Hittar du inte svar på just din fråga kan du också ställa egna frågor till de sköterskor som arbetar i projektet. Vi svarar på dina frågor här på webbplatsen inom några dagar.

Frågor - allmänna

Frågan: Jag har en strålskadad tarm på grund av att jag har blivit strålad i bäckenet på grund av livmoderhalscancer. Jag blöder ofta när jag går på toa så vissa dagar är det bättre och vissa dagar sämre så det gör även att mitt Hb går ner. Är ju under behandling så att dom går in och “bränner” mina strålskador men ännu är det inte bra. Går ju bara att bränna en liten yta åt gången men dom har sagt att det brukar klinga av efter ett par år. Hur länge tar det för tarmen att läka efter varje behandling så att man märker om det gjort resultat?

Hej!

Tack för din fråga. Vad bra att du har sökt hjälp och nu får behandling mot din blödande tarm. Förhoppningsvis ger det effekt så att du kan slippa blödningarna helt men det är alltid svårt att säga hur lång tid det tar, eftersom det är individuellt. Du kan höra med läkaren som behandlar dig hur han eller hon ser på det. Det är viktigt att fortsätta kontrollera Hb så att det inte sjunker för mycket och att söka hjälp om du fortsatt har problem med tarmblödningar då det finns fler möjligheter och behandlingsstrategier. Lycka till!

Med vänlig hälsning
Linda, Leg. Sjuksköterska

Jag opererades för en ändtarmscancer för 1 1/2 år sedan och har nu en permanent kolostomi. Jag har stora problem med smärtor i tarmen. Det svider, bränner och sticker när avföringen passerar och smärtan sitter i länge. Det känns som om tarmen är sårig. Även själva stomin smärtar när den drar ihop sig. Den här speciella smärtan började nästan genast efter operationen på 1-2 punkter runt stomin men har sedan allteftersom spridit sig till ett stort område Under natten dämpas den så på morgonen är jag oftast riktigt bra. Det är mycket olika dagar jag har riktigt ont, vilket gör att jag ibland tror att det beror på det jag äter. Jag har därför försökt anteckna VAD jag äter och hur det påverkar tarmen, men ser inget samband. Mer att det beror på hur mycket jag äter. Då jag gått ner mycket i vikt sedan operationen, vilket är ett problem för just mig med en från början låg vikt, så vill jag ju gärna äta bra. OM det skulle vara strålskador, vilket har framkastats, är det något jag kan göra för att det ska bli bättre?

Tack för din fråga! Du beskriver att det känns som om tarmen svider, bränner och sticker och det kan bero på att tarmslemhinnan är påverkad av strålningen och mer känslig. Vissa partier i tarmen kan av strålningen också bli lite stel eller ärrig och det kan kännas av när tarminnehållet ska passera.

När det handlar om kosten så tror jag att du är på rätt spår när du beskriver att det beror på hur mycket du äter åt gången. Stora portioner kan vara svårt för tarmen att hantera men som du själv är inne på så behöver du ju näring och energi för att inte gå ner i vikt. Att äta mindre portioner men gärna energitätt och fler gånger (5-6 ggr) per dag, är därför viktigt. Läs gärna mer om det här.

För att ge dig särskilda råd om vad du kan göra mot smärtorna i tarmen skulle vi behöva mer information. Tarmens förmåga att ta hand om gaser är ofta nedsatt efter strålbehandling och kan vara en tänkbar orsak. Du kan prova Minifom/Dimetikon mot gaser, läs mer här.

Hoppas att råden kan hjälpa dig något på vägen!
Med vänlig hälsning
Linda, Leg. Sjuksköterska

Hej! Jag opererades 2003 radikal prostatektomi. Fick full strålbehandling, 72 gray, 2005. Efter några år uppstod problem med blödningar, avföringsträngningar mm. Av vad jag läst mig till så är min tarmhälsa satt ur spel. Inolaxol och imodium hjälper delvis/tidvis; problemen återkommer. Var kan man göra en analys av tarmfloran? Hur kan man återfå den rätta tarmfloran igen?​

Tack för din fråga till Efter Cancern. Påverkad tarmhälsa efter strålbehandling är inte så ovanliga efter strålbehandling mot prostatacancer eller andra cancerformer i bäckenet. Vår erfarenhet är att Inolaxol behöver justeras till ”rätt” individuellt anpassad dos. Vanligen sätter vi in Inolaxol dosgranulat 1 dospåse/dag i en veckas tid och utvärderar därefter effekten på konsistens. Utifrån effekten kan man behöva öka doseringen eller ibland ta en lägre dos. Ibland behövs en dos/dag, en del behöver upp till 6-8 påsar per dag för att få en normal konsistens. Inolaxol är ett tarmreglerande medel som kan reglera konsistensen men ökar också volymen på tarminnehållet. Det kan göra att du får en lite längre varningstid från trängning till tömning. Att ta 1/4-dels till 1 tablett Dimor föreyggande varje morgon kan också lugna tarmen. Viktigt är att fortsätta ta de tarmreglerande medel som hjälpt dig och vara konsekvent med samma dosering. 

Att analysera tarmfloran är inget vi brukar göra men din fråga är väldigt intressant och ligger rätt i tiden. Vi genomför just nu en probiotika-studie med en patientgrupp som får probiotika under strålbehandlingstiden och en kontrollgrupp som får placebo för att se om probiotika kan bidra till bättre tarmhälsa under behandling. Det kommer att ta några år innan det finns ett resultat från den studien. 

Det finns patienter som uppger att de får en positiv effekt av att ta probiotika, så det är något du skulle kunna prova. Det finns att köpa receptfritt på apoteket. 

Hälsningar,

Linda, Leg. Sjuksköterska

Jag har ju haft en strålskadat tarm nu i sex månader och det började cirka sex månader efter avslutat behandling. Jag har blivit behandlad med koloskopi så dom går in med laser och bränner. Nu har de bränt fyra gånger och den fjärde gången använde dom en annan teknik. Dom vet inte ens själva hur många gånger till jag måste gå. Har även tagit Colifoam som är en rektalskum. Tycker tarmen känns som den skulle vara lite sämre för tillfället och ibland kan det komma perioder när den känns lite bättre. Min läkare vill att jag börjar med Nefirex men vet inte hur mycket det kommer att hjälpa om mitt Hb o järn går ner ändå…. Läste på det Efter cancer att man kan få medicin som är blödningsstillande…. Undrar vad det är för medicin som dom skriver ut? Själv har jag bara fått Colifoam som läkemedel.

Hej!

Tack för din fråga angående dina besvär med strålskadad tarm, som du ställde på vår webbsida Efter Cancern.

Det låter som du drabbats ganska svårt efter strålbehandlingen. Problem med tarmblödning efter strålning förekommer och kan ibland vara svårt att få bukt med. Det är positivt att du har kontakt med läkare och att man försöker behandla dig, det är en bra och effektiv behandling att ”bränna”. Vi får hoppas det kan hjälpa dig. 

Det blödningsstillande läkemedlet som vår läkare ibland förskriver vid riklig tarmblödning heter Cyklokapron. Du kan fråga din läkare om det är ett alternativ för dig. Det finns också patienter som har blivit hjälpta av tryckkammarbehandling, vilket du också kan fråga din läkare om. 

Vad jag kan utläsa av ditt mail har ditt blodvärde kanske också påverkats? Det är då bra att följa rådet som du fått om att ta järntabletter; Niferex eller Duroferon. 

Du är välkommen att höra av dig igen om du önskar.

Hälsningar,

Linda, Leg. Sjuksköterska

Jag har nu provat med 1 dospåse Inolaxol dosgranulat i två veckor men det är fortfarande väldigt lös avföring som kommer och jag hinner sällan i tid till toaletten. Vad ska jag göra?

Hej!
Den rekommendation vi brukar ge våra patienter är att testa att ta två påsar Inolaxol per dag i en vecka. Då bör du få en fastare konsistens på din avföring då Inolaxol hjälper till att suga upp vätska i tarmen. Prova detta i en vecka, märker du fortfarande ingen eller bara marginell skillnad så kan du öka upp med en påse per vecka.

Hoppas detta hjälper!
Linda, Leg. Sjuksköterska

Cancer i analen, cellgift 90 timmar på raken och strålning i 30 dagar på raken utom lörd-sönd nov 2013. Har magbesvär och kan bara gå på toa 1 ggr i veckan men det värsta är att jag blev helt sönderbränd både bak och fram och har fortfarande sår som oftast blöder och svider. Min hud är så tunn och skör. Undrar om det finns något som kan göra huden starkare och tjockare? Tacksam för svar

Hej!

Det är en tuff behandling du genomgått och jag kan tänka mig att sviterna av den inte är lätta att leva med. Dessvärre är den här typen av besvär inte så ovanliga.

Vid intimhygien; använd endast vatten och intimolja, olivolja, mandelolja eller liknande olja. Det kan hålla hud och slemhinnor smidiga men också lämna en skyddande hinna kvar. Jag vet inte om du som frågar är en kvinna eller man. Om du är kvinna kan östrogenbrist efter behandlingen göra att slemhinnor och hud blir sköra och tunna och då kan lokal östrogenkräm hjälpa.

Under rubriken Lösningar – Inolaxol hittar du våra råd om tarmreglerande medel. Det används både mot förstoppning och lös avföring. Om problemen kvarstår efter 2-3 veckor trots detta, råder jag dig att kontakta din vårdcentral.

Vänliga hälsningar
Linda, Leg. Sjuksköterska

Jag har känslan av uppspändhet i magen, knipsmärtor och gaser. Hur blir jag av med det?

Om du redan provat att minska eller avstå från att äta gasbildande kost som till exempel kål, lök, vitlök och annat (som vi ger tips om under ”lösningar”´), kan du prova det receptfria läkemedlet Dimetikon eller Minifom, som minskar gaser och lindrar besvären med uppspändhet och därmed även knipsmärtor. Klicka här för att läsa mer om hur du doserar Minifom.

Är det bara jag som har problem med att kontrollera min avföring? Jag kan inte arbeta eller göra trevliga saker på grund av detta.

Det här är ett problem som du inte är ensam om. Men det är viktigt att känna till att det finns olika lösningar för att förbättra funktionen och därmed öka din livskvalitet. Kunskap om de olika lösningarna kan du skaffa dig på denna hemsida.

Genom att följa råden och inte ge upp kan det gå att få bättre kontroll på avföringen. Att få fastare konsistens om du har lös eller vattnig avföring är det första steget. Att hitta knipfunktionen för att hålla emot trängningen är nästa steg och kan kräva träning. Om du försöker hitta den och försöker följa övriga råd men ändå inte blir bättre, behöver du tala om det för din läkare eller sjuksköterska. Tills du fått hjälp med det har du rätt att få skydd/blöjor utskrivna som ökar din trygghet och säkerhet. Distriktsjuksköterskan på din vårdcentral hjälper till med det.

När jag fick strålbehandling fick jag problem med lös mage och sedan blev det successivt bättre. Men nu tycker jag att problemen är tillbaka och jag har alltid väldigt bråttom till toan. Är det tillfälligt? Kommer det att bli bättre?

De flesta som har fått strålbehandling mot nedre delen av buken får förändrade avföringsvanor efteråt men det är olika i vilken grad det kan ha förändrats och det är också olika när och hur länge problemen kvarstår.

Det är viktigt att förstå vad du själv kan göra för att lindra dina besvär. Viktigast är att få lös avföring att bli fastare i konsistensen för att ha möjlighet att kunna hålla emot trängningen lite längre. Inolaxol dosgranulat är ett tarmreglerande medel som hjälper de flesta. Börja med 1-2 dospåsar om dagen i en vecka och öka eller minska därefter dosen. Ta det regelbundet. Det finns fler strategier som du kan behöva prova och du hittar råd om det på vår sida under ”lösningar”.

Ställ din fråga    Kategori:

    (E-postadressen är frivillig - fyller du i den kommer du att få ett mail när din fråga är besvarad)