Egensex/onani

Med onani kan du utforska din kropp i lugn och ro och ta reda på hur du fungerar sexuellt och vad du uppskattar.

Egensex/onani

Egensex eller onani är vanligt och naturligt, ett sätt att utforska sig själv och sin sexualitet. Det kanske är något du gjorde redan som liten. Pojken drar i sin snopp och flickan tar på sin snippa. Föräldrar eller motsvarande kan hindra barnet från att utforska sin sexualitet. Hur de i närheten såg på det kan påverka mycket vilket syn du fick med dig gällande onani. Är du ”matad” hemifrån med att onani inte är någon man ska göra kan det leda till att du inte har utforskat din sexualitet själv. För vissa kan onani skapa skuld och skam.

Vi har olika förhållanden till våra kroppar. Vissa vet precis hur de ser ut i sitt underliv och vad de tycker om medan andra inte alls vet hur de ser ut eller vad de tycker är skönt.

Främsta skälet till onani är lust och njutning. Du kan onanera själv och/eller tillsammans med din partner. Lever du i en tvåsamhet behöver onani inte uteslutas utan kan vara ett komplement till tvåsamheten. Det kan också vara en möjlighet att bejaka den egna sexualiteten. Med onani kan du utforska din kropp i lugn och ro och ta reda på hur du fungerar sexuellt och vad du uppskattar. Vid både egensex och sex med partner frigörs en rad substanser i hjärnan som förstärker sinnesintryck, påverkar minnesförmågan och till och med ger smärtlindring. Det kan göra att du känner dig gladare och mår bättre.