Symtom-tarm

Här hittar du fysiska symtom som kan uppstå efter avslutad behandling mot cancer i nedre delen av buken. Forskning och erfarenheter visar att problem kan uppstå i relation till tarm, sexualitet, urinblåsa och lymfödem. Vår förhoppning är att denna information kan hjälpa dig i din cancerrehabilitering. 

Akuta avföringsträngningar

Akuta avföringsträngningar har till största delen att göra med att avföringen transporteras för snabbt genom tarmen. Vanligt är att avföringen är lös vilket gör att du kan då får problem med att hålla dig när trängningarna plötsligt kommer.

Läs mer

Avföringsläckage

Det kan finnas många orsaker till varför du har problem med avföringsläckage. Oavsett vilken den bakomliggande orsaken är så upplever de allra flesta att det är genant och förenat med ett stort obehag.

Läs mer

Blod i avföringen

Det finns olika orsaker till tarmblödning. Om du fått strålbehandling mot buk eller bäcken är tarmslemhinnan ofta påverkad och lättblödande och det kan vara därför som det kommer blod i avföringen eller från ändtarmen. Vad det beror på och hur vanligt det är kan du läsa i denna artikel.

Läs mer

Förstoppning

Om du har problem med förstoppning innebär det att du har svårt att tömma tarmen och att avföringen är hård och trög. Ofta beror förstoppning på något man ätit eller att man är orolig och stressad och det finns mediciner som ökar risken för förstoppning.

Läs mer

Gaser

Att ha gaser i tarmarna är helt normalt. Gaserna består dels av luft du svalt men produceras även av bakterier i tjocktarmen. När du har behandlats för cancer i nedre delen av buken har din tarmflora förändrats. I den här artikeln tar vi upp hur och varför detta kan leda till att du får problem med gaser.

Läs mer

Lös avföring

Avföring varierar ofta i konsistens och kan vara både lös och hård, det är helt normalt. Har du däremot problem med lös avföring så har du säkert märkt att även lös avföring kan variera i konsistens. I den här artikel ger vid dig en bakgrund till varför problem med lös avföring kan uppstå och hur lös avföring kan förändras.

Läs mer

Oljig och fet avföring

Efter strålning mot nedre delen av buken finns det en rad anledningar till att man kan få diarré, gaser, bubblig mage och känner sig uppblåst. Om dessa olika symtom förekommer tillsammans med en ganska kraftig ljus diarré som är lös och lite oljig så kan det vara ett symptom på något som kallas bakteriell överväxt i tunntarmen.

Läs mer

Tarmbesvär och påverkan på samlivet

Sexualitet och intimitet är en del av livet. Periodvis kan det dock vara något du inte vill, kan eller orkar lägga fokus på. Att ha problem med tarmarna och lida av diarré och gaser kan vara något som gör att du känner att du inte vill vara nära någon. I den här artikeln tar vi upp hur tarmbesvär kan påverka samlivet.

Läs mer

Tarmvred

Tarmvred är ett akut tillstånd som kan uppstå när du blivit strålbehandlad eller opererad för cancer i buken.

Vanliga symtom är att du mår illa, kräks och har ont i magen.

Läs mer