Cancerformer

Analcancer

Analcancer är en ovanlig sjukdom som uppstår i analhuden, och kan ligga helt utanpå alternativt precis innanför analöppningen. Sjukdomen uppstår vid cellförändring.

Läs mer

Cervixcancer / Livmoderhalscancer

Cervixcancer, eller livmoderhals-cancer, uppstår från cellförändringar i nedre delen av livmodern, men det är viktigt att veta att alla cellförändringar inte utvecklas till cancer.

Läs mer

Corpuscancer / Livmodercancer

Corpuscancer, eller livmodercancer, uppstår i livmoderns slemhinna och upptäcks ofta i ett tidigt stadium. Vilken typ av behandling man får beror på vilken typ av tumör det handlar om.

Läs mer

Rektalcancer

Rektalcancer är en av de vanligaste cancerformerna i Sverige. Orsaker till varför man får sjukdomen är oklar, men till viss del tros den vara ärftligt då risken är större att få den om någon i släkten har haft rektal- eller tjocktarmscancer.

Läs mer

Vaginalcancer

Vaginalcancer, cancer i slidan, är en ovanlig cancerform som har starka samband med HPV-viruset. Sjukdomen drabbar främst äldre kvinnor.

Läs mer

Vulvacancer

Vulvacancer är cancer i de yttre könsorganen, det vill säga blygdläpparna och området omkring dem även kallat mellangården.

Läs mer

Behandlingar

Kirurgi

Ungefär femtio procent av alla cancerpatienter genomgår enbart en operation eller en operation i kombination med strålbehandling. Operation är även det äldsta sätt ett behandla en cancersjukdom.

Läs mer

Strålning

Strålbehandling är en av de vanligaste behandlingsmetoderna för att bota eller en cancersjukdom. Strålbehandling kan även ges för att förebygga återfall.

Läs mer

Cellgift

Cellgifter, även kallad cytostatika, ges för att bota cancer eller för att bromsa upp sjukdomsförloppet. I vissa fall rekommenderas även cellgifter för att minska risken för återfall.

Läs mer