Cancerformer

Analcancer

Analcancer är en ovanlig sjukdom som uppstår i analhuden, och kan ligga helt utanpå alternativt precis innanför analöppningen. Sjukdomen uppstår vid cellförändring.

Läs mer

Cervixcancer / Livmoderhalscancer

Cervixcancer, eller livmoderhals-cancer, uppstår från cellförändringar i nedre delen av livmodern, men det är viktigt att veta att alla cellförändringar inte utvecklas till cancer.

Läs mer

Corpuscancer / Livmodercancer

Corpuscancer, eller livmodercancer, uppstår i livmoderns slemhinna och upptäcks ofta i ett tidigt stadium. Vilken typ av behandling man får beror på vilken typ av tumör det handlar om.

Läs mer

Rektalcancer

Rektalcancer är en av de vanligaste cancerformerna i Sverige. Orsaker till varför man får sjukdomen är oklar, men till viss del tros den vara ärftligt då risken är större att få den om någon i släkten har haft rektal- eller tjocktarmscancer.

Läs mer

Vaginalcancer

Vaginalcancer, cancer i slidan, är en ovanlig cancerform som har starka samband med HPV-viruset. Sjukdomen drabbar främst äldre kvinnor.

Läs mer

Vulvacancer

Vulvacancer är cancer i de yttre könsorganen, det vill säga blygdläpparna och området omkring dem även kallat mellangården.

Läs mer