Lösningar-tarm

Här hittar du lösningar på symtom som kan uppstå efter avslutad cancerbehandling. Lösningarna är beprövade och vi vet att de hjälper många. Om dina symtom inte försvinner måste du besöka en läkare. En läkare kan utreda om dina symtom kommer från något annat än den strålbehandling du genomgått. Det finns även behandlingar som enbart läkare kan sätta igång.

Antibiotika

Antibiotika är ett receptbelagt läkemedel som används för att behandla infektioner. Det kan exempelvis användas för att behandla bakteriell överväxt.

Läs mer

Bäckenbottenträning

Genom att öva upp din knipförmåga kan du stärka dina muskler i bäckenbotten som håller uppe underlivsorganen. Genom att göra bäckenbottenträning stärker du upp musklerna så att de inre organen lyfts upp i rätt läge samt öka muskelkraften runt urinrör, slida och ändtarm.

Läs mer

Dimor/Imodium

Dimor/Imodium är ett receptfritt läkemedel för att behandla lösa avföringar eller diarré. Dimor normaliserar tarmens rörelser, motverkar vätskeförlust och ökar förmågan att hålla avföringen.

Läs mer

Inolaxol och andra lösliga fibrer

Inolaxol är ett volymökande medel som används för att stabilisera tarmens funktion. Det kan användas vid förstoppning och då för att få en mjukare avföring, men det kan också användas vid lösare avföring för att få en fastare konsistens. Inolaxol är gluten- och sockerfritt.

Läs mer

Kostråd

Det är naturligt är att man försöker hitta lösningar eller strategier för att kunna hantera sina tarmproblem och ett första försök som du själv gör kanske är kostjusteringar. Viktigt att komma ihåg är att huvudorsaken till dina problem är att du genomgått en tuff behandling som påverkat din kropp och inte minst dina tarmar. Vi ger här några råd som vi vet hjälper många.

Läs mer

Läckageskydd

Om du har problem med avföringsläckage så finns det olika typer av skydd som du kan använda. Att i vuxen ålder behöva ha på sig någon form av läckageskydd kan kännas genant och lite obehagligt, men det kan också ge dig tillbaka en trygghet och göra så du kan vara mer aktiv.

Läs mer

Minifom/Dimetikon

Minifom/Dimetkon är ett medel som används mot ökad gasmängd i mag-tarmkanalen. Det bryter ner skum och bubblor, som till största delen orsakas av nedsvald luft, som tarmen kan ha svårare att ta hand om efter strålbehandlingen.

Läs mer

Råd om du blöder från tarmen

Det är vanligt att man efter strålbehandling mot buk och bäcken kan ha en påverkan på tarmslemhinnan som gör att det blöder. Då är det viktigt att förstå vad du själv kan göra för att motverka blödningar och när du behöver söka hjälp.

Läs mer

Råd om tarmhälsa och rökning

Att bli rökfri har många positiva effekter på hälsa och välbefinnande men gör också att strålbehandlingen blir mer effektiv och biverkningarna minskar. I den här artikeln ger vi information om vilka dessa positiva effekter är samt hjälp på vägen.

Läs mer

Toalettgympa

Det kan finnas många orsaker till varför man läcker avföring. Oavsett vilken den bakomliggande orsaken är så upplever de allra flesta att det är genant och förenat med ett stort obehag. I den här artikeln kommer vi ge tips och övningar som kan underlätta det för dig som har problem med läckage.

Läs mer