Hjälpmedel för att förstå din förändrade anatomi

En vaginalstav kan med fördel användas som ett sätt för dig att prova dig fram på egen hand för att förstå vilka vinklar och ställningar som kan fungera för dig i en samlagssituation. Ett tips är att känna efter själv eller tillsammans med din partner. På så sätt kan du sedan styra och få kontroll över djupet vid ett samlag.

Förstå förändrad anatomi

En vaginalstav är inget sexhjälpmedel men kan med fördel användas som ett sätt för dig att prova dig fram på egen hand för att förstå vilka vinklar och ställningar som kan fungera för dig i en samlagssituation. Ett tips är att känna efter själv eller tillsammans med din partner. På så sätt kan du sedan styra och få kontroll över djupet vid ett samlag.

Vi planerar att här publicera en artikel om olika samlagsställningar som ger dig bättre kontroll och tanken är att dessa ska vara till hjälp för dig och din partner för att hitta tillbaka till ett fungerande sexliv.

Om du tycker att den vaginalstav som du får från sjukvården är problematisk att använda, kan du köpa en dildo/massagestav. Dessa säljs både apotek och i sexbutiker på nätet eller i fysisk butik. En sådan stav brukar ha en silikonyta som kan vara lättare att använda. Det finns en tanke med att sjukvårdens vaginalstav är lite hård, detta är för att ge optimal tänjning i vävnaden, men precis som med annan motion är det i det här fallet också bra med all tänjning och träning som faktiskt blir av så om du föredrar att använda en dildo/massagestav bör du göra detta.

Att flytning eller sekret ansamlas i slidan och plötsligt tömmer sig när du tex reser dig upp kan göra att du behöver använda trosskydd eller binda.


Denna bild illustrerar kvinnans anatomi i bäckenområdet i genomskärning. Bilden nedanför illustrerar hur bäckenområdet kan se ut efter en ändtarmsamputation. Slidans riktning kan då bli mer bakåtriktad, livmoder och urinblåsa kan också falla nedåt/bakåt.

Hjälpmedel för att förstå din förändrade anatomi

> Läs mer: Symtom förändrad anatomi.

Praktika för klitorissex på RFSU:s hemsida