Hjälpmedel för att förstå din förändrade anatomi

En vaginalstav kan med fördel användas som ett sätt för dig att prova dig fram på egen hand för att förstå vilka vinklar och ställningar som kan fungera för dig i en samlagssituation. Ett tips är att känna efter själv eller tillsammans med din partner. På så sätt kan du sedan styra och få kontroll över djupet vid ett samlag.

Förstå förändrad anatomi

En vaginalstav är inget sexhjälpmedel men för vissa kan det vara ett sätt att prova sig fram på egen hand för att förstå vilka vinklar och ställningar som kan fungera i en samlagssituation. Ett tips är att känna efter själv. På så sätt kan du sedan styra och få kontroll över djupet vid vaginalt sex.

För den som önskar ha vaginalt sex är det fördelaktigt att välja samlagsställningar som ger dig bättre kontroll. Det kan vara till hjälp för dig och din partner att ”ligga sked” eller för dig att vara överst för att exempelvis styra djupet eller dra dig undan om det gör ont. Det kan hjälpa dig och din partner när det kommer till att gemensamt hitta sätt att ha vaginalt sex.

Om du till exempel har opererat bort ändtarmen kan slidans riktning ändras och vinklas lite bakåt. Därför kan det kännas lite annorlunda vid vaginalt sex jämfört med före operationen.

Om du tycker att den vaginalstav som du får från sjukvården är problematisk att använda, kan du köpa en dildo/massagestav. Dessa säljs både apotek och i sexbutiker på nätet eller i fysisk butik. En sådan stav brukar ha en silikonyta som kan vara lättare att använda. Det finns en tanke med att sjukvårdens vaginalstav är lite hård, detta är för att ge optimal tänjning i vävnaden, men precis som med annan motion är det i det här fallet också bra med all tänjning och träning som faktiskt blir av så om du föredrar att använda en dildo/massagestav bör du göra detta.

Att flytning eller sekret ansamlas i slidan och plötsligt tömmer sig när du tex reser dig upp kan göra att du behöver använda trosskydd eller binda.


Denna bild illustrerar kvinnans anatomi i bäckenområdet i genomskärning. Bilden nedanför illustrerar hur bäckenområdet kan se ut efter en ändtarmsamputation. Slidans riktning kan då bli mer bakåtriktad, livmoder och urinblåsa kan också falla nedåt/bakåt.

Hjälpmedel för att förstå din förändrade anatomi

> Läs mer: Symtom förändrad anatomi.

Praktika för klitorissex på RFSU:s hemsida