Tarmvred (Ileus)

När du blivit strålbehandlad och/eller opererats för cancer i buken är det inte ovanligt att passagerna i tarmen blir trängre. Tarmen blir även stelare och det är vanligt att du får sammanväxningar vilket leder till trånga passager, detta i sin tur kan leda till att du får tarmvred.

Tarmvred

Vad är tarmvred?

Genom en serie av reflexer pressas innehållet genom tarmen. Tarmvred uppstår när det blivit stopp i tunntarmen eller tjocktarmen. Tarmvred är ett kramptillstånd som är allvarligt och kräver sjukvård, uppsök sjukvård akut om du upplever följande symtom:

  • Kramp i hela magen
  • Smärtor som kommer och går
  • Illamående och kräkningar, kräket kan likna avföring
  • Du kan varken fisa eller bajsa
  • Uppsvälld och utspänd mage

Du kan även få subileus. Detta är början till ett tarmvred och symtomen är detsamma. Skillnaden är att subileus släpper på naturlig väg, men du kan ibland ändå behöva få medicinering. Rådgör med din läkare om det kan vara aktuellt med en kramplösande medicin så som Papaverin eller Egazil.

Hur behandlas tarmvred?

Tarmvred är ett akuttillstånd som kräver sjukvård. Om du misstänker att du har drabbats av tarmvred är det viktigt att omgående uppsöka akutmottagning.

Är det däremot subileus kan ibland tarmvila hjälpa men ibland kan man även behöva operera. Om det visar sig att du har tarmvred och om detta beror på stopp i tarmen får du i ett första steg oftast dropp för att ersätta den vätska du har förlorat. Det kan även hända att du får en slang ner i magsäcken via näsan för att avlasta tarmarna, detta kan även hjälpa dig så att du kräks mindre. Vanligtvis röntgar man sedan tarmpassagen för att kunna ställa en diagnos och efter det bestäms behandling.

Tarmvred kan behöva opereras akut, men ibland kan också tarmrörelserna komma igång av sig själva. Det finns även medicin som kan stimulera tarmrörelserna.

Läs mer om tarmvred på 1177