Sexliv om samlag gör ont

Det finns många olika typer av sex och att ha smärta i slidmynningen behöver inte innebära att du inte kan uppnå njutning och få närhet. Genom att lära känna din kropp på nytt och prata med din eventuella partner kan du få ett fungerande sexliv trots den smärta du känner.

Sexliv om samlag gör ont

Vid smärta i vaginan är det viktigt att tänka på att inte ha penetrerande samlag utan att i stället testa att ha andra former av sex. Smeksex, klitorissex, oralsex eller andra variationer går bra att ägna sig åt, det viktigaste är att du inte utsätter dig för något som gör ont. Att upprepat utsätta sig för penetration som gör ont kan leda till vestibulit, ett smärttillstånd kan vara övergående men som oftast behöver behandling. Ta kontakt med din läkare, gynekolog eller vårdcentral om du behöver hjälp med din smärta.

Närhet utan penetrerande sex

Det finns många sätt att få närhet och njutning i både samliv med partner eller sexuell aktivitet utan partner. Om tillvaron förändras och du upplever en smärta du inte tidigare haft kan det vara en god idé att upptäcka nya erogena zoner som du kanske tidigare inte tänkt på. Att avstå från samlag som gör ont och istället stimulera andra områden gör det möjligt att få både njutning och närhet utan rädsla för smärta. Viktigt att komma ihåg är även att vi alla är olika. En del kvinnor uppnår orgasm genom vaginalt samlag, andra får orgasm genom stimulering av klitoris, en del njuter av att tillfredställa sin partner och många kvinnor upplever njutning av intimitet utan att det måste leda till orgasm.

När saker förändras kan sådant som tidigare kanske inte varit ett samtalsämne behöva beröras och pratas om. Det är viktigt är att du om du har en partner talar om för hen vad du känner, hur du mår samt vad du går igenom. Tillsammans kan ni då hitta sätt att finna närhet och njutning tillsammans.

Läs mer om hur du hantera och behandla vestibulit hos 1177.
Läs mer om sexualitet, lusthöjande interventioner och klitorissex på RFSU:s hemsida.