Kostråd

Kom ihåg när du provar dig fram att allt är individuellt och det är viktigt att du fokuserar på att fortfarande få i dig den näring din kropp behöver.

Kostråd

I samband med eller efter en cellgiftsbehandling eller strålbehandling kan besvär i form utav diarré, uppkördhet och illamående uppkomma. Hur mage och tarm reagerar i samband med behandling är individuellt. Vissa kan vara hjälpta av att ändra matintaget. Hur, om och vad som hjälper är individuellt och beroende av grad och besvär. Viktigt att ha i åtanke är att du bör försöka att inte begränsa matintaget mer än nödvändigt. När symptomen klingar av är det också viktigt att försöka återinföra det som uteslutits, om det inte ger förvärrande symptom. Detta för att kunna äta en allsidig och varierad kost som möjligt. Finns möjlighet att i samråd med dietist prova sig fram är detta att föredra då det är viktigt att få en helhetsbild över kosten.

Ät regelbundet och mindre portioner

Något du behöver prova är att äta mindre portioner oftare istället för färre och större portioner. Mindre portioner minskar belastningen på tarmkanalen och hjälper dig smälta maten bättre. Prova att äta mindre portioner vid frukost, lunch och middag och sen äta ett matigare mellanmål däremellan. Exempel på matigare mellanmål kan vara: frukt och keso eller en frukt och knäckebröd. De matigare mellanmålen behövs för att din kropp ska klara av att äta mindre portioner vid huvudmålen.

Kostfiber, fet och stark mat

Kostfibrer har viktiga funktioner för mag- och tarmkanalen. Våra livsmedel innehåller en blandning av olika sorters kostfibrer och kan tolereras olika bra för olika individer. För stora mängder kan bli problematiskt men en viss mängd kan samverka till att tarmhälsan förbättras även för dig som har fått en påverkad tarmfunktion vid strålbehandling. Prova dig fram vilka sorter, mängder och konsistenser som fungerar för dig. Livsmedel som är rika på kostfibrer är fullkornsprodukter av pasta, ris och bröd, gryn, baljväxter, nötter, frön, potatis, rotfrukter, grönsaker, frukt och bär. Generellt kan råris och fullkornsris, bröd med hela korn och frön, hela gryn, frön och nötter samt baljväxter vara svårsmälta. Gryn kan med fördel blötläggas eller kokas till gröt, nötter kan med fördel ätas som nötsmör. Rotfrukter, grönsaker, frukt och bär tolereras ofta bättre om de skalas, kokas och mixas.

När det gäller fettet kan du försöka fördela fettet mer jämt över dagen och använda alternativa och bra fetter som till exempel avokado, olja och nötter. Fett är en bra källa till energi om aptiten är nedsatt.

Starkt kryddad mat kan också påverka och här får du testa dig fram. Äter du något som du märker påverkar magen mer, ät mindre mängd av det nästa gång och välj vid vilka tillfällen du äter det.

Tips vid problem vid illamående

Om du har problem med illamående kan det vara bra att tänka på följande gällande kosten:

  • Kall mat tolereras ofta bättre än varm.
  • Lukter kan förvärra illamåendet, försök att vädra under matlagning/innan matintag.
  • Prova mat med torr och knaprig konsistens, undvik röror och såser som kan kännas kletiga i munnen.
  • Syrliga och salta livsmedel kan upplevas enklare att äta

Om du klickar på länken kan du se en kort film om att äta när man mår illa: 1177 Att äta när man mår illa

Kost som kan underlätta vid problem med lös avföring/diarré

Vid problem med lös avföring kan det vara en fördel att undvika eller minska intag av följande livsmedel: torkad frukt, väl mogna eller konserverade päron, kiwi, messmör, vin, kaffe samt stora mängder sötad juice.

Fet mat
Livsmedel och måltider som innehåller mycket fett, exempelvis: feta såser, choklad, desserter, wienerbröd, friterad och panerad mat kan förvärra dina diarrébesvär. Testa att koka eller ugnsbaka samt undvika stora intag vid ett och samma tillfälle. Fett ger stor mängd energi vilket kan vara fördelaktigt om aptiten är nedsatt. Hitta en mängd som fungerar för dig och begränsa inte intaget mer än nödvändigt. Försök att välja bra fetter från t ex olja och avocado.

Laktos
Efter en strålbehandling och/eller cellgiftsbehandling kan vissa under en tid bli känsliga mot laktos. Att äta och dricka mjölkinnehållande mat ger då symptom som diarré och gaser. För att lindra symptomen kan du med fördel prova att använda laktosfria produkter. Upplever du ingen symtomförbättring med alktosfria produkter finns det ingen anledning att använda dem. De laktosfria produkterna är dyrare än vanliga mjölkprodukter.

Vätska
Viktigt är att inte glömma bort att dricka om du besväras av diarré. Drick mindre mängd ofta för bästa upptag. Mellan 1,5 och 2 liter vatten behöver kroppen normalt. Vätskeersättning kan vara ett bra alternativ vid ihållande besvär, tex Resorb vätskeersättning.

Stoppande livsmedel
Vissa livsmedel kan verka stoppande i tarmen vilket du med fördel kan prova om du upplever problem med lös avföring /diarré. Dessa livsmedel är exempelvis: pasta, ris, bröd med finmalet mjöl, ”mjölmat” såsom pannkakor, osötade blåbär samt te.

Kostråd vid gaser

Vid problem med gaser kan det vara en fördel att minska eller utesluta vissa livsmedel för att se om besvären lindras. Dessa livsmedel är till exempel: ärtor, bönor, linser, kål, lök av olika sorter samt paprika.

Grönsaker kan tolereras bättre om de skalas, förvälls, kokas, mixas eller är konserverade samt om de äts i mindre mängd per tillfälle. Grönsaker som ofta tolereras är: squash, skalad gurka (skalet kan vara svårt för tarmen att bryta ner), vanlig bladsallad, avokado (1/2 per tillfälle), finriven eller kokt morot, kokt broccolibukett (stammen kan vara svårsmält) samt finhackad och tillagad spenat. Släta grönsakssoppor brukar också gå bra.

Frukt kan i för stor mängd vara gasbildande. Prova olika sorter och anpassa de frukter som verkar ge dig symtom. Du kan prova att skala, koka till kräm eller mixa till smoothie samt att äta en mindre mängd. Banan och melon brukar gå bra utan tillredning.

Bröd av grövre sort med hela korn, frön och kärnor kan vara svårsmält för tarmen. Prova istället mjukt bröd bakat på finmalet mjöl, exempelvis rågsikt eller vitt mjöl. Surdegsbröd, kavring och hårt bröd såsom Wasa husman eller Wasa frukost brukar fungera bättre.

Flingor, gryn och frön. Kli, frön och grova gryner (så som fiberhavregryn och rågflingor) och müsliblandningar är fiberrika och kan vara svårsmälta. Välj gärna: K-special, cornflakes, havrekuddar och havregrynsgröt.

Även följande livsmedel kan vara bra att undvika om du har problem med gaser i tarmarna:

  • Xylitol (Sötningsmedel) finns i t ex tuggummi
  • Sorbitol (sötningsmedel) finns i tuggummi och godis
  • Lök
  • Vitlök
  • Kål
  • Kronärtskocka
  • Selleri
  • Paprika
  • Gurka
  • Äpple
  • Päron (omogna)
  • Böner
  • Linser
  • Majs
  • Ärtor
  • Kolsyrade drycker
  • Torkad frukt

Tips!
En del prövar att inta ”goda bakterier” som finns i fil, juicer/fruktsoppor och så kallade shots och innehåller probiotika. Med probiotika menas kulturer av levande bakterier som kan påverka tarmens bakterieflora i positiv riktning. För att vara verksam måste mikroorganismen överleva både i produkten men också i magsäckens sura miljö och bland gallsyror innan den når tunn- och tjocktarm. Probiotika anses hämma tillväxten av skadliga bakterier, men exakt hur det går till är inte klarlagt. Sannolikt konkurrerar probiotika ut skadliga bakterier genom att konkurrera om näringen.

Läs mer om gaser hos 1177

Kost som kan underlätta vid trög mage/förstoppning

Vid problem med trög mage eller förstoppning se över ditt vätskeintag, öka intaget av livsmedel rika på kostfibrer och testa lösande livsmedel.

Vätska
Får du i dig mellan 1,5 och 2 liter vatten per dag? Om inte öka ditt vätskeintag. Drick gärna lite och ofta. Begränsa intaget av te eftersom det kan ha stoppande effekt.

Fiberrika livsmedel
Fullkornsprodukter av ris, pasta, bröd och flingor, gryn, kli, baljväxter (ärter, bönor, linser), nötter, frön, grönsaker, rotfrukter, potatis, frukt och bär är bra källor till kostfibrer. Välj grovmalda fullkornsprodukter av t.ex. mjöl och bröd, eftersom finmalda fullkornsprodukter kan ha motsatt effekt. Trappa upp intaget av fiberrika livsmedel och välj de produkter som passar dig bäst beroende på om du har andra symptom.

Lösande livsmedel
Torkad frukt (särskilt plommon), fruktjuicer, kaffe och messmör kan ha lösande effekt. Effekten kan bli större om de äts eller dricks på fastande mage.

Brochyr
När du klickar på länken: Mat för att må bra – under och efter cancerbehandlingkommer du till en broschyr som har tagits fram av dietist med lång erfarenhet av att arbeta med cancerberörda och vänder sig till alla, oavsett diagnos.

Film 1177 Korta kostråd som gäller efter avslutad cancerbehandling