Fatigue

Att konstant vara trött och orkeslös tär men är inte ovanligt efter avslutad cancerbehandling. Det går tyvärr inte att helt bli av med fatigue och det finns inte heller någon snabb lösning men det finns små saker du kan göra för att bli piggare och få mer ork.

Fatigue

Film:

Vardagsbalans vid cancerrelaterad trötthet

Att vara fysiskt aktiv under dagtid och att ägna sig åt motion minskar tröttheten. Försök därför gärna hitta någon fysisk aktivitet som du tycker är rolig eller ge dig bara ut på en daglig promenad. Allt är bättre än inget. Se även till att spara på energin, du kan göra detta genom att till exempel cykla istället för att gå eller sitta och diska istället för att stå. Lägg fokus på sådant du tycker är roligt och försökt undvika det du inte gillar, att ha roligt ger dig mer energi. Kom även ihåg att vila och ta pauser. Försök även balansera upp hur du vilar under dagen, ta hellre kortare vilopauser under dagen än att lägga dig och sova i flera timmar. Det är även viktigt att du får i dig tillräckligt mycket näring för att ha kraft och energi. Det finns inga läkemedel som kan bota fatigue och ökad mängd sömn leder sällan till att du blir piggare.

Om tröttheten håller i sig och du inte känner att krafterna kommer tillbaka, behöver du berätta för din läkare och sjuksköterska om det för att utesluta andra orsaker såsom smärta, depression eller nedsatt matlust. Finns det depression med i bilden kan det förvärra tillståndet med trötthet. Kan tröttheten bero på låga blodvärden är det också viktigt att utreda och behandla.

Läs mer om fatigue hos Cancerfonden.