Trötthet (fatigue)

Under eller efter genomgången cancerbehandling kan du drabbas av en trötthet som kallas fatigue. Denna trötthet kan göra att du till exempel inte orkar enkla vardagssysslor eller sådant som du tidigare tyckt varit roligt. Att konstant gå runt och känna sig trött går ut över din vardag och kan även komma att påverka ditt samliv.

Fatigue – trötthet

Att känna sig väldigt trött och kraftlös efter cancerbehandling är vanligt och något som i stort sett alla upplever. Trots att du tycker att du sover ordentligt kan du ändå känna dig lika trött när du vaknar. Vanliga vardagssysslor som att tvätta eller plocka ur diskmaskinen kan kännas övermäktiga och att gå runt kvarteret är som att springa ett maraton. Denna typ av trötthet kallas ofta för fatigue och de allra flesta cancerpatienter upplever fatigue i någon form under diagnos och behandling.

Om du klickar här kan du se en kort film Cancerrelaterad trötthet

Läs mer om fatigue i samband med cancer hos Cancerfonden.

Fatigue kan bero på att själva cancerbehandlingen är så fysiskt krävande och kan göra dig trött, tung och orkeslös. Det är även vanligt att det känns tungt psykiskt och alla livets delar kan påverkas av det. Kanske känner du att din livskvalitet är sämre överlag. När det du helst av allt vill göra är att sova kan det vara svårt att vara aktiv eller känna lust till att umgås med vänner och familj eller göra sådant du tidigare har tyckt om att göra. Tidigare kanske du var energisk, lustfylld och stark och nu kanske du inte alls känner igen dig själv. För många påverkar tröttheten och orkeslösheten även den sexuella lusten.

Det kan vara svårt att själv bedöma vad som är helt normalt eller om tröttheten har medicinska orsaker. Då kan du behöva utreda och få behandling för det. Exempel på sådana symtom är smärta, att du inte får i dig tillräckligt med näring, sömnlöshet, lågt blodvärde eller nedstämdhet och depression. Dessa symtom behöver behandlas, så därför är det viktigt att berätta om hur du känner dig för din läkare eller sjuksköterska så att du får den hjälp du behöver.

Fatigue blir sällan bättre av att vila och sova trots att det känns som att det är det enda man vill göra. Kanske behöver du en stunds avkoppling, men mer än 20-30 minuters tupplur under dagtid kan tyvärr göra att nattsömnen störs. Den behandling som har visat sig ha bäst effekt på fatigue är regelbunden fysisk aktivitet. Det finns flera andra saker du själv kan göra och tänka på för att minska den enorma tröttheten och orkeslösheten. Läs gärna mer på Lösningar. Tänk gärna på att det är naturligt att det kan ta en tid innan energin kommer åter.

Om du klickar här kan du se en kort film om Vardagsbalans vid cancerrelaterad trötthet