Lymfödem

Har du problem med svullnad och tyngdkänsla i benen eller att det stramar och spänner i huden? Då kan det vara så att vara så att du har problem med att det har samlats för mycket lymfvätska och uppstått något som kallas lymfödem. Lymfödem går att behandla och ska med fördel behandlas så fort som möjligt efter upptäckt symtom.

Lymfödem

Det lönar sig att söka vård när de första symtomen dyker upp och ödemet ännu är mjukt och inleda behandlingen genast. Vad behandlingen består av är att i första hand prova ut och använda individuellt anpassade kompressionsmaterial. Om det är underben och fot som är svullet kan det räcka med en knä- eller lårhöga strumpor. Om ljumskar, buk och blygd är drabbade behövs särskilt utprovade cykelbyxor eller hellånga strumpbyxor.

A och O när det handlar om lymfödembehandling är att använda kompressionsmaterialet som du fått utprovat. Motion är viktigt för att muskelpumpen ska aktiveras vilket bidrar till att lymfvätskan pressas tillbaka till lymfkärlen. För mycket hård träning kan dock vara belastande, så tänk på att känna dig fram och hitta en lagom nivå. Förutom det kan du lära dig att ge dig själv lymfmassage som hjälper till att föra tillbaka lymfvätskan i rätt riktning . Instruktioner fås av lymfterapeut och för att det ska göra nytta behöver man göra massagen regelbundet och dagligen.

Din sjuksköterska eller läkare kan vid misstanke skriva remiss till lymfterapeut för bedömning om din svullnad beror på att du har ett lymfödem. Om det är så att svullnaden är kombinerad med värmeökning och/eller rodnad i området behöver en läkare bedöma om det finns en annan orsak, såsom propp eller rosfeber, vilket kräver andra behandlingar.

Det är viktigt att vara uppmärksam på din hud när du har lymfödem, det är nämligen lätt att få små sår i huden och dessa kan lätt blir en infart för bakterier. Dessa kan i sin tur kan leda till hudinfektion, rosfeber, då uppstår en rodnad i hudområdet. Viktigt är därför att du håller huden ren.

Praktiska råd

  • Lyssna på din kropp vid fysisk aktivitet så att den hinner med att återhämta sig. En successiv stegring av aktivitet kan göras om inga tecken på överbelastning syns
  • Att hålla vikten minskar risken för att utveckla lymfödem
  • Stå och sitt inte stilla för länge, utan trampa med fötterna. Tänk ”Bättre ligga och gå än att sitta och stå”
  • Var rädd om din hud! Smörj gärna in dig för att hålla huden smidig. Vårda dina fötter
  • Undvik hårt åtsittande kläder och strama resår
  • Använd solskydd för att inte bränna huden. Svalka kroppen, särskilt benen, vid hög värme
  • Om du svullnar vid vissa aktiviteter kan du använda kompression utmätt av lymfterapeut och ändå fortsätta din aktivitet
  • Om du får ont, blir röd, varm och svullen i benet/benen eller i underlivet bör du uppsöka läkare direkt som bedömer om du fått en rosinfektion (se under infektion)

Läs mer om lymfödem hos 1177.
Läs mer om lyfödem hos Svenska Ödemförbundet.

Informationen är utarbetad i samarbete med legitmerad sjukgymnast/lymfterapeut vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.