Gaser

  • gaser
  • kirurgi
  • strålbehandling

Att ha gaser i tarmarna är helt normalt. Gaserna består dels av luft du svalt men produceras även av bakterier i tjocktarmen. När du har behandlats för cancer i nedre delen av buken har tarmen hamnat i obalans. I den här artikeln tar vi upp hur och varför detta kan leda till att du får problem med gaser.

Gaser

När du opererats för cancer i nedre buken så tar det ett tag för tarmen att återhämta sig från ingreppet. Om du dessutom fått strålbehandling innan eller efter operation ökar risken för problem med gaser. Att ha gaser i tarmarna är inte farligt och sällan ett tecken på någon allvarlig sjukdom.

Gaserna du har i din tarm lämnar antigen magen genom ändtarmen eller genom munnen. Att ”släppa sig” är något de allra flesta tycker är pinsamt, därför kan gaser i tarmen skapa oro och ängslighet utöver den fysiska smärta och svullnad de kan ge.

Läs mer om gasbesvär hos 1177.

Varför uppstår gaser efter strålbehandling?

Strålbehandlingen påverkar din tarm och får den att hamna i obalans. Det kan leda till att du får problem med gaser, känner dig svullen och har ont i magen. Svullnaden uppstår då de gaser du har inte är jämnt fördelade i tarmen utan ligger samlade på ett ställe.

Svårt att kontrollera tarmen

Ringmuskeln kan ibland ha påverkats och göra att du har svårare att knipa på samma sätt som tidigare. Detta gör att du har svårt att kontrollera din tarm och konsekvensen blir då att du ”släpper dig” utan förvarning eller utan möjlighet att hålla dig. Det kan även vara så att du har svårt att hålla dig för att du har en större mängd gas i tarmarna än vad din kropp är van att hantera. Det är inte heller ovanligt att ha svårt att avgöra om det är gas eller avföring som behöver komma ut vilket kan leda till att du får ett avföringsläckage när du egentligen tror att det bara är luft som ska komma ut.

Läs mer om avföringsläckage.