Tömningsproblem av urinblåsan

Det kan finnas många orsaker till varför du har svårt att tömma urinblåsan. Om du fått behandling mot bäckenområdet är urinblåsan ofta påverkad och du kan få problem med urinläckage, trängningar och svårighet att kissa. Oavsett vilken den bakomliggande orsaken är så upplever de allra flesta att det är genant och förenat med ett stort obehag.

Tömningsproblem av urinblåsan

Efter onkologisk behandling mot nedre delen av buken kan man få problem med urinläckage, trängningar och svårighet att kissa.

Tömningsproblem av urinblåsan kan vara olika saker som att det kan vara svårt att komma igång med att kissa, du kan ha en svag stråle/försvagat urinflöde, urinstrålen kan komma spridd, urinflödet kan avstanna och starta igen när du kissar, du kanske behöver krysta och ta i för att tömma urinblåsan, det tar lång tid när du kissar, eller att det är omöjligt att kissa. Du kan uppleva ofullständig tömning efter att du kissat eller efterdropp, att en mindre mängd urin töms strax efter att du har kissat.

En påverkad tarm kan påverka urinvägarna. Tarmen ligger nära urinblåsan och vid förstoppning kan tarmen trycka på urinblåsan vilket kan leda till urinläckage och svårighet att tömma urinblåsan.

Har du svårighet att kissa – tömningsproblem av urinblåsan kan detta leda till att urinblåsan blir överfylld. Överfylld urinblåsa är ett akut tillstånd – då behöver man hjälp att tappa ut urinen med hjälp av en urinvägskateter.

Vad kan jag själv göra?

Några tips att förebygga och lindra urinvägsbesvär som urinläckage, trängningar och svårigheter att kissa är; bäckenbottenträning, blåsträning, toalettvanor, lokalt östrogen och inkontinensskydd.

  • Det är viktigt att ta god tid på sig när man kissar och att vara i en lugn miljö. När man är avslappnad i bäckenmuskulaturen kan detta underlätta att kissa. Att använda en liten pall och få upp knäna och att luta sig framåt och slappna av kan hjälpa. Att resa på sig och sedan sätta sig igen. Notera klockslag och försöka hitta en rutin när man behöver gå och kissa. Tänk positivt! Det är bra att kissa.
  • Bäckenbottenträning stärker dina muskler som hjälper dig att hålla tätt och när du kissar Läs gärna mer under lösningar urin.
  • Blåsträningen förebygger urinträngningar och förbättrar urinblåsans kapacitet Läs gärna mer under lösningar urin.
  • För kvinnor är behandling med lokalt östrogen ett skydd för urinvägarna och motverkar urinvägsinfektion Läs gärna mer under lösningar urin.
  • Att hitta rätt sort av inkontinensskydd kan hjälpa komforten och öka tryggheten vid urinvägsbesvär Läs gärna mer under lösningar urin.
  • Har man tömningsproblem kan man behöva regelbundna tömning av urinblåsan med en kateter vanligtvis 4-5 gånger per dygn. Ta kontakt med en uroterapeut för frågor och rådgivning.

Läs mer om egenvård vid tömningsproblem av urinblåsan https://www.sinoba.se/en/vuxna-aeldre/78-vuxna/egenvard/egenvard-start/111-egenv

När ska jag söka hjälp?

Hjälper inte träningen på egen hand bör du söka vård. Det kan vara bra att diskutera med läkare om vilka symtom du har och utreda vilka orsakerna är till dina problem. Startar du behandling är det viktigt med en uppföljning för att utvärdera behandlingens nytta.