Hjälpmedel vid intimitet

Efter avslutad cancerbehandling kan du ha problem med torra slemhinnor och förändrad anatomi, detta kan göra att du känner dig obekväm i intima situationer eller direkt undviker sådana. Nedan har vi listat olika typer av hjälpmedel som kan underlätta vid intimitet.

Hjälpmedel vid intimitet

Lokalt östrogen

Ovesterin
Ovesterin innehåller det kvinnliga könshormonet estriol, ett östrogen. Har funnits på marknaden sedan ca 50-talet. Estriol hjälper till att hålla underlivets slemhinnor elastiska och motståndskraftiga mot både mekanisk påverkan och infektion. Ovesterin används vid besvär i underlivet som uppkommer på grund av brist på östrogen. Dessa besvär kan visa sig som smärta, klåda, sveda och torra slemhinnor. Ovesterin finns som vagitorium (0,5mg) och kräm (1 mg/g). Ovesterin ingår i högkostnadsskydd, kan köpas receptfritt men även skrivas på recept.

Blissel
Blissel innehåller det kvinnliga könshormonet östrogenet estriol och har funnits några år på marknaden. Blissel ingår inte i högkostnadsskyddet och måste skrivas ut på recept. Läkemedlet innehåller en lägre dos estriol än vad Ovesterin (50 mickrogram) gör och finns även som vagitorium och heter då Estrokad (30 mikrogram/g). Estrokad kan köpas receptfritt men kan även förskrivas på recept.

Behandling av lokal östrogen

Lokalt östrogen bör användas såväl invändigt i slidan som på yttre könsdelarna. Du kan välja beredningsform invändigt men behöver göra tillägg av kräm utvändigt för att optimera uppbyggnaden mer fullständigt. Inledningsvis använder du Ovesterin eller Blissel/Estrokad varje kväll vid sänggående i fjorton dag därefter går du över till två gånger/vecka som en underhållsbehandling. Upplevs effekten otillräcklig kan underhållsbehandlingen ökas till varannan dag. Underhållsbehandling bör användas livslångt. Invändigt för du upp en vagitorium så långt upp vaginan du kan alternativt använder applikatorn för att föra upp krämen med. Sedan tar du kräm på fingret och smörjer från klitoris, på yttre blygdläppar hela vägen bak till mellangården (området mellan slidöppning och ändtarmsöppning). Därefter särar du på de yttre blygdläpparna och smörjer på de inre samt försiktigt applicera lite kräm vid urinrörsmynningen. Under de två första veckorna kan du uppleva klåda, sveda och obehag lokalt, men försök ”härda ut” det går över och beror på en omättad slemhinna.

Om du klickar på länken kommer du till en kort film om hur du gör: Film 1177 Lokal östrogenbehandling

Behandling med östrogenfria preparat

Repadina
Repadina plus en hormonfri, vagitorium som innehåller hyaluronsyra och mandelolja. Hyaluronsyra produceras naturligt i kroppen och finns i vävnader och kroppsvätskor hos alla människor. Det finns bland annat i våra ögon, leder, urinblåsa och i vaginalslemhinnan. Hyaluronsyran i vaginalslemhinnan är nödvändigt för slemhinnans normala funktion. Vid minskad östrogenproduktion minskar hyaluronsyran i vaginalsslemhinnan. Vilket kan leda till obehag i form av klåda, sveda och irritation samt smärtor vid samliv. Repadina plus innehåller hyaluronsyra som främjar läkning och återuppbyggnad av vaginalslemhinnan samt mandelolja som verkar fuktgivande och mjukgörande. Är receptfritt och kan inte skrivas på recept.

Behandling: använd ett vagitorium till natten de första tio dagarna. Vid uttalade besvär rekommenderas 20 dagars behandling. Därefter använder du ett vagitorium 2-3 gånger/vecka.

Replens
Replens är en hormonfri, vattenbaserad gel som naturligt återställer den normala fuktigheten i slidan. Replens ökar fuktigheten i slidan genom att den binds till slemhinnans ytceller och ger ifrån sig vatten som kontinuerligt fuktar slemhinnans underliggande vävnad. Replens har ett pH runt 3, vilket hjälper till att normalisera pH. Replens appliceras lokalt inne i slidan och ger en långvarig effekt vid behandling av vaginal torrhet. Receptfritt.

Behandling: en applicering i slidan 3 gånger/vecka, företrädesvis på morgonen. Ofta dröjer upptill en månad innan man får effekt.

Vagisan
Vagisan är ett hormonfritt preparat som finns både som kräm och vagitorium. Vagisan verkar mjukgörande och återfuktande och innehåller vårdande lipider och mjölksyra för att bevara det naturliga ph-värdet i slidan. Med krämen följer en applikator som kan användas inne i slidan alternativt kan du använda ett vagitorium invändigt.

Behandling: fördelaktigt är att använda Vagisan såväl invändigt i slidan samt på yttre delar av underlivet. Vagitorium och/eller kräm appliceras invändigt och utvändigt innan läggdags 1 gång/dygn eller mer sällan utifrån behov och individuellt symtom. Vagisan är ett receptfritt preparat.

Råd om glidmedel

Om det är så att den naturliga fuktigheten i underlivet inte uppstår eller om den inte är tillräcklig för att ha sexuell aktivitet kan glidmedel vara ett bra hjälpmedel. Det finns flera olika sorters glidmedel: vattenbaserat, silikonbaserat, vatten- och silikonbaserat, värmande, kylande och analt glidmedel. Vi föredrar alla olika sorters glidmedel och det finns inget som är rätt eller fel. Har du provat en sort och upplevde att den inte fungerade bra, är det lätt att den bara blir stående i till exempel badrumsskåpet och där gör den ingen nytta. Prova fler olika sorter och försök hitta en sort som passar dig bra. Vissa tycker att vattenbaserat efter en tids friktion kan kännas kladdigt/klistrigt medan andra tycker att det känns bra. Silikonbaserat uttrycker vissa är lite för rinnigt alternativt känns bra. Vissa föredrar kombinations glidmedlet med vatten- och silikon för att får en blandad effekt. Värmande och kylande kan med fördel användas om du upplever nedsatt känsel i underlivet men även annars. Analt glidmedel är tänkt att användas vid analsex och kan då ha en relaxerande effekt i sig.

Glidmedel kan även användas för att tjuvkoppla systemet när lusten är påverkad och det kroppsliga gensvaret inte fungerar som tidigare. Du kan då ta glidmedel i underlivet inför sexuell aktivitet och ibland kan då signalerna gå från bäckenregionen till hjärnan och där signalera att du är våt vilket kan leda till känsla av lust och tändning i hjärnan.

Lusthöjande medel

Du kan prova att använda L´argiplex gel och se om det kan hjälpa något. L´argiplex gel innehåller l´arginin som är en livsviktig aminosyra som kroppen behöver för att kunna bilda kväveoxid. Kväveoxid använder kroppen för att vidga blodkärlen och det behövs även för att bibehålla god blodcirkulation som kan ge stimulans till svällfunktionerna i de genitala kroppsdelarna. Snabb effekt uppnås inom cirka 5-15 minuter. Appliceras varsamt på känsliga genitalier. Gelen kan uppfattas som växlande värmande, kylande, pirrande och lustfylld. Vid torra slemhinnor kan gelen kombineras med ett glidmedel (se stycket ovan för tips vad gäller glidmedel).

Intimhygien

Vid intimhygien är det bra att använda olja alternativt bara vatten i underlivet. Du bör inte tvätta dig med tvål i underlivet då det lätt torkar ut slemhinnan. Känns det torrt i underlivet trots att du har lämplig intimhygien och regelbundet använder ett hormon- eller hormonfritt preparat, då kan du köpa Warming critical care som är en mjukgörande och fuktighetsbevarande kräm för underlivet. Den säljs främst på olika apotekssajter på internet. Du kan också köpa en oparfymerad fet kräm på apoteket så som till exempel Essex eller liknande och smörja vid behov eller de dagar du inte använder något annat.

Sexuella hjälpmedel

Det är vanligt att man kan behöva olika hjälpmedel för den sexuella funktionen. Du kanske behöver mer stimulans eller annan typ av stimulans för att få erektion eller njutning vid sex. Klickar du på denna länk Sexuella hjälpmedel vid rehabilitering  kommer du till 1177 Vårdguidens film om sexuella hjälpmedel vid rehabilitering och får veta mer.