Urininkontinens

Urininkontinens är ett vanligt problem som innebär att man har besvär av ofrivillig läckage av urin i någon form. Antingen kan det vara så att du läcker urin eller har problem med att du kissar på dig. Besvären kan påverka både din hygien, fritid och samliv. Problemen kan förknippas med skam- och skuldkänslor, upplevas genanta och i värsta fall kan det påverka dig på ett sådant sätt att du väljer att undvika andra människor och isolerar dig hemma. Både kvinnor och män kan få urininkontinens när man blivit strålbehandlad eller är opererad för cancer i buken.

Urininkontinens

Urinblåsan hos en vuxen rymmer cirka 5-6 deciliter och de flesta behöver gå på toaletten 4-8 gånger per dygn. Antalet toalettbesök under dygnet kan variera beroende på hur mycket man druckit, men kroppen behöver oftast minst ett par liter vatten per dygn via mat och dryck för att alla celler och organ ska fungera normalt.
Det finns olika former av urininkontinens som medicinskt beskrivs som ansträngningsinkontinens, trängningsinkontinens/överaktiv blåsa, blandinkontinens, reflexinkontinens och överfyllnadsinkontinens.

Ofrivillig urininkontinens kan se olika ut beroende på vilken form av inkontinens och det är individuellt vad som är orsaken till din urininkontinens. Man kan känna sig kissnödig och ofta springa på toaletten, man kan uppleva att urinblåsan inte tömmer sig fullständigt, man kan uppleva att rörelse och motion gör att man läcker urin, man kan uppleva att vid vila känner man sig mer kissnödig, man kan ha smärtor i samband med att man kissar, vid stress kan blåsan sätta igång och man kan känna sig kissnödig.

Urininkontinens kan göra att man tappar lusten och känner sig hämmad i sin livssituation med svårighet att berätta om sina problem för familj och vänner. Många avstår att dricka tillräckligt med vätska eftersom de är rädda att de ska börja läcka. Urininkontinens kan påverka ditt sex- och samliv negativt, med oro för att läcka under samlag och intimitet. Att prata om dina problem med vårdpersonal, uroterapeut eller gynekolog kan leda till att hitta lösningar på dina problem.

Vad orsakar urininkontinens?

Det finns olika orsaker till urininkontinens till exempel kan graviditet och förlossning, vissa sjukdomar och läkemedel samt urinvägsinfektion, stigande ålder orsaka urininkontinens. Strålbehandling och operation i bäckenområdet kan vara en annan orsak till urininkontinens.
Efter strålbehandling mot bäckenområdet kan urinblåsan och urinrörets slemhinnor påverkas av en inflammatorisk process och leda till en försämrad funktion av urinrör och urinblåsa. Detta kan ge uttryck som urinläckage, smärta, blod i urinen och trängningar. Det finns möjlighet att behandla urininkontinens både hos män och kvinnor. Du kan själv förebygga urinläckage genom att träna bäckenbottenmuskulatur, göra blåsträning och behandla med lokal östrogen. Viktigt är även att du alltid tänker på att inte dricka vätska sent på kvällen och att alltid ge dig själv tid när du är på toaletten – tömningen sker av sig själv när du slappnar av.

Ta kontakt med sjukvården och berätta om dina besvär så att du kan få rätt hjälp i form av undersökning, behandling och rådgivning. Det är viktigt att känna till är att du har rätt till kostnadsfritt inkontinensskydd via din distriktssköterska på vårdcentralen.

Ladda gärna hem appen Toahjälpen som gör det lättare för dig att hitta toaletter i offentliga miljöer, du hittar den på: Appstore och GooglePlay.

Läs mer om urinkontinens på tät.se