Till dig som är singel

Ibland kan självkänslan bli "stukad" och självbilden påverkas efter cancer. Att träffa en ny partner som du kan vara intim med kan kännas långt bort. Andra som varit i den situationen och som delat sina erfarenheter berättar om att det går att få ett bra samliv trots de förändringar som kanske har kommit. Sexlivet kan bli bra även om det inte blir som förut.

Till dig som är singel

Som ett första steg i att ”lära känna” sin förändrade kropp rekommenderar vi dig  att ha egensex. Det är positivt att utforska hur det känns nu och vilket sexuellt gensvar du får. Första gången kan det kännas ovant och för en del lite obekvämt. Att prova sig fram på egen hand kan göra att du lättare kan slappna av och få en erfarenhet som gör att du känner dig tryggare i en eventuell tvåsamhet.

Kanske funderar du på hur och när du ska berätta att du haft cancer och genomgått behandlingar. Det finns många olika sätt och det finns inga rätt eller fel. Ett sätt är att försöka vara så ärlig som möjligt och stegvis berätta vad du varit med om. Det kan leda till en djupare förståelse och öppna upp nya dörrar för hur ett samliv kan se ut och vara.

Ibland kan det hjälpa att försöka fokusera på det som fungerar och är möjligt istället för att kämpa med det som inte längre fungerar

 

Är man singel kan man i perioder mista hoppet om att få en partner, man kan också känna oro inför möjligheten att få barn i framtiden. Detta kan bidra till att man kan känna sig mindre attraktiv. När ska man berätta för sin nye partner om att man har haft en cancersjukdom? Det kan vara att berätta. Du behöver inte berätta på första dejten men känn dig fram när du känner att det känns rätt för dig.