Att väcka lusten

Lustproblem är vanligt och kan bero på många olika saker. Den sexuella lusten varierar genom livet och hänger ihop med hur vi mår överlag. När vi drabbas av sjukdom, har hög stressnivå eller nedstämdhet är det vanligt att vi får lustproblem. Att återfå lusten kan vara en del av din sexuella rehabilitering - en del av din cancerrehabilitering.

Att väcka lusten

Sexuell rehabilitering innebär att återvinna

bästa möjliga sexuella funktion och sexuellt välbefinnande

vid nedsatt eller förlorad sexuell hälsa efter skada eller sjukdom

Om du har problem med sexuell lust är det viktigt att du ställer dig frågan hur det är med lusten generellt. Tycker du om att göra de saker som tidigare varit lustfyllda? Om inte kan du behöva börja jobba med lusten generellt och sedan jobba vidare med sexlusten. Sexualiteten är privat och unik för varje individ, det är en del av hälsan oavsett ålder, om man lever i en parrelation eller är singel. Dina upplevelser kan du hantera själv, tillsammans med din partner eller med någon annan som du står nära.

Att uttrycka tankar och känslor
När nedsatt lust är ett problem för dig och du vill komma vidare i dina tankar och känslor – prata om det eller sätt ord på dina känslor genom att skriva, måla eller uttrycka dig på något annat sätt som passar dig. Att öppna upp dina sinnen genom att vara i naturen kan vara ett sätt att få sinnlig njutning. För många kan konst och musik vara en källa till att få kontakt med sina känslor. Vi behöver alla en chans att prata om våra rädslor och när ditt obehag, oro och ångest som du bär får komma fram i ljuset kan det ge dig en lättnad. Finns det någon i din närhet som du har förtroende för och som ger dig tid till att lyssna kan det vara ett första steg. Det kan också vara bra att få kontakt med en samtalsterapeut, psykolog, kurator eller sexolog. Att ge dig själv en chans att få prata om svårigheter du känner och om dina lustproblem kan vara viktigt och underlättar din bearbetning och orientering i din nya sexuella praktik.

Att återta sin kropp
Det kan ha funnits situationer i vården då du har behövt att klä av dig och vara naken t.ex. vid undersökningar och behandlingar. Sådana erfarenheter kan hämma din sexualitet och påverka din integritet negativt och det är därför viktigt för återhämtningen att du “tar tillbaka” din kropp.

Att locka fram den sexuella lusten
Försök att minnas en tidigare positivt sexuell upplevelse och fantisera vidare om den. Tillåt din kropp njutning även om du kan känna dig besviken och ledsen på din kropp. Beröring och närhet ökar produktionen av det kroppsegna hormonet Oxytocin vilket leder till en känsla av välbefinnande.

Utforska nya erogena zoner. Närhet och nakenhet behöver inte leda till sex, kanske behöver du istället träna på att uppleva sinnlighet, ensam eller tillsammans med partner. Vill du hitta lusten tillsamman med din partner kan det vara en fördel att tillsammans komma överens om att närhet inte får lov att leda till samlag eller sexuell aktivitet tillsammans, det kan leda till att stämning och spänning byggs upp. Att ha egensex är också bra för att försöka förstå och upptäcka hur din kropp reagerar på stimulans och är något som är positivt för din hälsa. Det kan hjälpa till att fysiologiskt hålla igång det sexuella gensvaret. Onani är den vanligaste sexuella praktiken i världen och ger ofta njutning och avslappning som är positivt för din hälsa.

Fantasi, sensuella eller erotiska filmer, böcker, bilder, konst och musik kan locka fram lusten. Botanisera och upptäck vad du tänder på. Planera in tid för sex eller gemensam vila och avslappning. Stress och anspänning gör det svårt att locka fram lusten.
Kvinnor kan använda glidmedel för att ”tjuvkoppla” det sexuella systemet. Du kan då ta glidmedel i underlivet inför sexuell aktivitet och ibland kan då signalerna gå från bäckenregionen till hjärnan och där signalera att du är våt vilket kan leda till känsla av lust och tändning.

Om du klickar här kommer du till en kort film du kan få tips och råd för ökad lust: https://vimeo.com/508319171

Sensualitetsträning
Sensualitetsträning är en metod som kan hjälpa till att hitta tillbaka till närhet och lust och som kan vara ett sätt att frigöra sig från kravet att prestera sexuellt. Träningen innebär i korthet att du har en överenskommelse med din partner om närhet utan kläder och med samlagsförbud. Detta för att kunna slappna av och fokusera på den fysiska upplevelsen av att ge och ta emot beröring och koncentrera sig på det att ta emot och att ge smekningar utan krav på sex. Det krävs en del av båda parter och ni behöver båda sätta av tid och planera det tillsammans. Hos en del kan terapin väcka tankar och känslor som inte bara är positiva och som kan vara tecken på att det finns problem i relationen som hindrar lusten och så kanske det behöver lösas först. Det bästa är att gå i samtal hos sexualrådgivare eller sexolog för att få vägledning i sensualitetsträning men om du är intresserad av att få mer information kan du söka på sensualitetsträning på internet.

Lusttjuvar
Förutom stress som vi skrivit om tidigare så kan rökning, alkohol och droger hämma lusten.

Må bra med bra mat och motion
Vi kan inte hålla inne med att bra kost och motion är bra för lusten generellt och det kan du försöka få till helt utifrån dina egna förutsättningar och vad som är möjligt för dig. Motion gör att du orkar mer och blir starkare och får en bättre hälsa överlag. Du känner dig mindre stressad och blir mera avspänd, piggare och mer nöjd med dig själv. Du får en bättre kroppskännedom och minskar och förebygger spänning, du sover bättre. Det ger dig bra förutsättningar till en ökad lust. Vardagsmotionen är den allra viktigaste, en halvtimmas promenad varje dag gör gott. Trötthet och orkeslöshet (fatigue) kan vara en orsak till lustnivå, läs gärna mera under våra råd om Fatigue.

Det finns tyvärr inga vetenskapliga belägg för att någon särskild kost kan höja sexlusten men att ta väl hand om din kropp och vad du stoppar i dig kan ha stor betydelse. Det kan handla om att äta varierat och allsidigt, gärna mycket frukt och grönt, lägga lite extra omsorg på maten och låt dig inspireras och använda din fantasi.